ORTODONTIE

SERVICII

Aparatul & Tratamentul Ortodontic

Natura si scopul tratamentului ortodontic

Tratamentul ortodontic urmăreşte să îmbunătăţească aspectul surâsului şi ocluzia (muşcătura), astfel încât dinţii să poată suporta fără traumă forţele zilnice obişnuite din timpul masticaţiei. Dinţii aliniaţi corect ajută la minimizarea solicitărilor excesive aplicate asupra oaselor, rădăcinilor, ţesuturilor parodontale şi articulaţiilor temporomandibulare. Tratamentul ortodontic are potenţialul de a elimina viitoarele probleme dentare, inclusiv cea a uzurii anormale a dinţilor. Rezultatele tratamentului pot facilita o igienă orală mai bună, ceea ce minimizează posibilitatea de instalare a cariilor şi a problemelor parodontale. Un control stomatologic general este bine să înceapă la vârsta de 3-4 ani, deoarece medicul poate depista, pe lângă cariile dentare şi anomalii ereditare, care pot îngreuna tratamentul.

Tipurile aparatului Ortodontic

  • 1. Brackeți metalici - Aparatele dentare metalice sunt cele mai populare și accesibile tipuri de aparate, dar sunt si cele mai vizibile. Sunt eficiente, rezistente fiind apreciate în mod special de copii și adolscenti.
  • 2. Brackeți safir - Avantajul acestor bracketi este că sunt estetici, puțin vizibili, au un aspect estetic foarte plăcut, nu absorb coloranții alimentari. Aparatul ortodontic din safir este în prezent cel mai estetic și căutat aparat fix datorită faptului că brackeții sunt perfect transparenți și nu își vor modifica culoarea pe tot parcursul tratamentului.
  • 3. Aparatul INVISALIGN - Invisalign este diferit de tratamentele tradiţionale de îndreptare a dinţilor. Folosind o tehnologie inovatoare, Invisalign vine cu o serie de aliniatori detaşabili transparenţi care vă îndreaptă dinţii, puţin câte puţin, şi, spre deosebire de aparatele dentare fixe, nu prezintă sârme sau suporturi (brackets). Aceasta înseamnă că nu există metal şi că aliniatorii sunt aproape invizibili atunci când îi purtaţi. Întrucât aliniatorii Invisalign pot fi scoşi în orice moment în timpul tratamentului, puteţi mânca orice doriţi, vă puteţi menţine o bună igienă orală şi puteţi alege să îi scoateţi pentru scurt timp la ocazii speciale, cum ar fi nunţi sau întâlniri importante. Stilul dumneavoastră de viaţă rămâne intact.

Igiena cavității bucale și a aparatului trebuie sa fie exceptională pe toată durata tratamentului ortodontic. O igienă neadecvată poate duce la demineralizari sub forma de pete albe cretoase, carii, afectari gingivale. Alimentele dure, lipicioase care pot deteriora aparatul trebuiesc evitate. Lipsa unei igiene corespunzatoare permite medicului să întrerupa tratamentul înainte de finalizare. Pot fi indicate sedințe de igenizare la 3-6 luni, uneori și mai des pentru menținerea sănătății bucale. Trebuie respectate restricțiile alimentare impuse de medic (alimente lipicioase, dure) altfel se pot dezlipi brackeți, ceea ce poate prelungi durata tratamentului.

Dificultatea cea mai mare este curățarea zonelor dintre brackeți și gingie; se pot utiliza periute interdentare, dușul bucal, periuțe dentare obișnuite sau electrice. De asemenea vor fi necesare igienizari profesionale mai frecvente decât la pacienții nepurtători de aparat, precum și tratamente locale de fluorizare.

Durata tratamentului depinde de mai multe aspecte, între care severitatea anomaliei, vârsta pacientului şi nivelul de cooperare al pacientului. Dacă sunt respectate indicaţiile medicului ortodont, perioada de tratament nu depăşeşte în medie 2 ani.
Tratamentul ortodontic poate necesita extracția unor dinți, în special pentru a corecta înghesuiri sau dezechilibre scheletare severe.
Când se dezvoltă şi erup molarii de minte, ceilalţi dinţi îşi pot modifica poziţia. Medicul ortodont va monitoriza dezvoltarea molarilor de minte pentru a determina dacă este necesară extracţia lor.
A fost demonstrat că fumatul măreşte riscul afecţiunilor parodontale şi interferă cu vindecarea după intervenţiilor de chirurgie orală. Fumătorii sunt mai predispuşi la cancer oral, recesiune gingivală şi întârzierea deplasării dentare în timpul tratamentului orthodontic.
Pacientul trebuie să respecte cu stricteţe, pe toata durata tratamentului, indicaţiile medicului ortodont privind igiena cavităţii orale şi a aparatului ortodontic, alimentaţia (evitarea anumitor alimente dure sau lipicioase, care pot dezlipi sau deteriora aparatul) precum şi purtarea aparatului. Aparatul necesita controlul si activarea periodica, de regula la o luna, dar in unele etape poate sa fie nevoie mai des sau mai rar. Imposibilitatea prezentarii la data stabilita pentru control se anunta cu 24 ore inainte, in termen de 7 zile lucratoare se propune o alta programare de catre doctor. Daca pacientul nu anunta din timp si nu vine la programare, are obligatia de a plati contravaluarea controlului neefectuat. Urmatoarea programare se face in termen de 14 zile lucratoare, in functie de disponibilitatea locurilor libere din program. Cooperarea necorespunzătoare, motivaţia slabă, lipsa unei igiene orale corecte şi nerespectarea programărilor vor prelungi timpul de tratament, afectând negativ progresul tratamentului şi calitatea rezultatului. Aceşti pacienţi sunt mai expuşi unor riscuri ca: resorbţia radiculară, cariile, boala parodontală, pierderea de spaţiu, impactarea dinţilor etc. În unele cazuri, poate fi necesară îndepărtarea aparatului înainte de terminarea tratamentului pentru a preveni efecte adverse suplimentare.