ENDODONȚIE

SERVICII

Afecţiunile pulpei dentare (nerv)

Ce este Endodonția?

Endodonția este o ramura a medicinei dentare care se ocupă cu tratamentul afectiunilor pulpei dentare (nerv) situata in camera pulpara si in canalele radiculare ale dinților, afectiuni ce pot cuprinde ligamentele si osul in care dintele este implantat (fixat).

Un dinte bine tratat este mult mai bun decat orice implant.

Cauzele apariției afectiunilor pulpei dentare (nervului)

  • ✓ Cariile de mari dimensiuni, profunde care ajung in apropirea nervului sau patrund in camera pulpara
  • ✓ Traumatisme la nivelul dinților
  • ✓ Fracturi, fisuri
  • ✓ Dinti cu tratamente de canal la care vindecarea nu s-a produs si boala a recidivat
  • ✓ Afecțiuni parodontale asociate cu leziuni de cauza endodontica

Bacteriile care pătrund prin fisurile dintelui, distrug treptat pulpa dentară, favorizează apariția infecției, provoacă destabilizarea dintelui în os și în final, pacientul poate suferi pierderea dintelui.

Riscul cel mai mare în cazul afectiunilor endodontice netratate este acela că inflamația sau necroza pulpei unui dinte pote dezvolta infectii la nivelul osului in care sunt implantati (granuloame, chisturi) ce se pot extinde la dinții vecini, la sinusurile maxilare sau la nervul mandibular.

Semne că ați putea avea o infecție pulpară

  • ✓ Durere (pulsatilă, spontană, surdă) ce poate iradia pe ambele maxilare si la zonele invecine ale maxilarului (gat, ureche, ochi, tampla);
  • ✓ Sensibilitate sporită în timpul masticației, la alimente reci sau calde;
  • ✓ Reapariția durerii la un dinte deja reparat;
  • ✓ Apariția unei umflături (edem) în dreptul dintelui ce se poate extinde la nivelul obrazului si al fetei (in timp ajunge sa deformeze fata pacientului).
  • ✓ Decolorarea vizibila sau înnegrirea dintelui poate insemna infectie;
  • ✓ Ganglioni umflați în zona gâtului și a capului;

Cum se realizează tratamentul endodontinc?


Pentru un confort sporit, intervenția va avea loc sub anestezie locală. Tratamentul de canal poate fi o procedură complexă, în funcție de cât de complicată va fi intervenția, poate dura de la o sedinta de 11/2- 2 ore până la 2-3 ședințe.

Înainte de procedura propriu-zisă, medicul îți va solicita realizare unei radiografi, pentru a putea a confirmarea diagnosticului, poziția dintelui, anatomia dintelui, numărul de canale, forma acestora etc. Un dinte poate avea între 1 și 4 canale rar fiind identificate si exceptii 5-6 canale. Dintele este izolat cu ajutorul unei folii (diga) de restul cavitatii orale realizand astfel un mediu curat in care se va lucra iar interiorul dintelui nu va fi contaminat cu microbi din mediul extern. Medicul va măsură lungimea fiecărui canal cu ajutorul unui dispozitiv electonic. Se realizează curățarea canalelor și lărgirea acestora pentru a obține o formă conică, care este ideală pentru inserarea substanței care va umple și sigila canalul (obturatia de canal). Curatarea si dezimfectia se completeaza cu ajutorul anselor activate ultasonic.

Scopul final al acestei proceduri este menținerea funcționalității dintelui. Dacă această procedură nu este efectuata corect, pot apărea complicații majore ce constau în infecții grave ce duc la pierderea dintelui și nu numai.

Un tratament de canal efectuat sub MICROSCOP permite medicului să evalueze gradul de „curăţare” şi să umple canalele în aceeaşi şedinţă, sa identifice linii de fisura sau fractura existente, sa indeparteze instrumente fracturate in interiorul canalelor radiculare contribuind la realizarea unui tratament predictibil pe termen lung, reducând astfel şi numărul şedinţelor de tratament.

MICROSCOPUL CARL ZEISS MEDITEC AG O PERFORMANȚA OPTICĂ ȘI O INVESTIȚIE ÎN VIITORUL SĂNĂTĂȚII PACIENTULUI

Vizualizarea celor mai fine detalii este foarte importantă pentru un diagnostic corect și un tratament perfect. Astfel, cu ajutorul microscopului, imaginea poate fi mărită de până la 22 ori, reprezentând combinația perfectă între claritate și precizia tratamentului efectuat în cabinet.
Calitatea deosebită a imaginii se datorează unei surse de lumina, orientată pe aceeași direcție în care privește medicul, fără să facă umbre, dar și redării cu fidelitate a culorilor.

Microscopul este folosit cu predilectie in tratamentele endodontice (tratamentele de canal) dar si in intervențiile chirurgicale si în protetica (pentru șlefuirea dinților).

Avantajele folosirii Microscopul Carl Zeiss Meditec AG în tratamentul endodontic.

  • 1. Permite rezolvarea multor cazuri dificile, evitand extractiile unor dinți care mai pot fi salvați
  • 2. Contribuie la realizarea unui tratament perfect, care poate reda functionalitatea unui dinte
  • 3. Un tratament efectuat sub microscop poate diminua la jumătate durata unui tratament obișnuit.
  • 4. Se pot detecta rapid fracturile, fisurile si perforațiile radiculare.
  • 5. Ajuta la identificarea corecta a canaleor radiculare calcificate si la îndepărtarea rapidă a acelor fracturate in canalul radicular
  • 6. Contribuie la indepartarea mai rapida a pivotilor metalici sau din fibra de sticla

Beneficiile tratamentului endodontic

  • ✓ Diagnostic precis
  • ✓ Tratarea completă și corectă a canalelor ducand asfel la salvarea dintilor care au dezvoltat infectii si reactii ce indica extractia lor.
  • ✓ Control asupra infecției
  • ✓ În cazul fisurilor și fracturi longitudinale, pe baza uni diagnostic corect si precis se poate constitui un tratament corect predictibil pe termen lung.

În cazul unei intervenții endodontice prin terapie conservatoare, care se realizează fără ajutorul microscopului, canalele pot rămâne neidentificate si necurățate, ceea ce duce la apariția infecției.