REPOZITIONAREA/TRANSPOZITIA NERVULUI ALVEOLAR INFERIOR

SERVICII

Chirurgie Dento-Alveolara

Ce este repoziționarea/transpoziția nervului alveolar inferior?

Este o interventie chirurgicală indicată în cazurile în care înălțimea osului restant este foarte mică, astfel încât va fi posibilă doar inserarea unor implanturi scurte fără a avea certitudinea că o lucrare fixă va putea rezista pe termen lung.

Procedeul de repoziționare sau de lateralizarea a nervului alveolar inferior este soluția prin care se poate obține o ofertă osoasă generoasă, utilă pentru inserarea implanturilor la nivelul mandibulei.

Există două variante de lateralizare a nervului alveolar inferior

  • Transpozitia - In cazul transpoziției, nervul este tracționat spre lateral, implanturile sunt plasate medial de el, apoi nervul se plasează pe implanturile inserate, fiind protejat cu ajutorul unei membrane de colagen sau PRF.
  • Repoziționarea - Aceasta tehnica presupune secționarea nervului incisiv anterior de gaura mentonieră. Astfel, nervul alveolar inferior va putea fi ușor îndepartat din canalul mandibular fără a fi supus unei tensiuni. Aceasta tehnica este indicată in cazul în care dinții anteriori mandibulari sunt devitali sau in cazul in care pacientul este edentat total (fara nici un dinte).

Cand se recomanda repozitionarea nervului?

În cazul în care dinții de pe arcada inferioară au fost pierduți cu mult timp în urmă, osul mandibulei se resoarbe (scade în volum). Consecința directă o reprezintă apropierea de nervul alveolar inferior și imposibilitatea inserării unui implant dentar adecvat situației clinice. Astfel, prin această tehnică chirurgicală obținem spațiu de inserare a implanturilor necesare pentru o reabilitare implanto-protetică.

Factori limitanți ai intervenției chirurgicale de repoziționare/transpoziție a nervului alveolar inferior

  • ✓ Este o procedura dificilă, necesitând o bună manualitate din partea medicului chirurg
  • ✓ Medicul chirurg trebuie să aibă o experiență clinică vastă, să stăpânească noțiunile de anatomie, să cunoască și să poată gestiona complicațiile care pot să survină
  • ✓ Pacienții se pot confrunta cu riscuri de deficit nervos postoperator, ce pot include parestezia, hipoestezia și anestezia sau disestezia (amoreala și furnicături).